Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Kanada’ya Nasıl Gidilir? Yanlış Bilinenler ve Gidiş Yolları!

Kanada’ya Nasıl Gidilir? Yanlış Bilinenler ve Gidiş Yolları!
Göçmenlik Güncel

Öncelikle belirtmek isteriz ki Kebap veya tatlı ustası olmanız ve bunları Kanada sosyal medya kanallarında paylaşarak “yok mu davet eden” yazmanız Kanada’ya gelmek için yeterli değildir. Bu yazımız sitemize ve Katalog Kanada cep uygulamamıza sürekli ve yoğun bir şekilde gelen “ Kanadaya nasıl gidilir “ veya “ Kanada’ya gelmek için ne yapmam lazım ” sorularına genel bir yanıt verebilmek ve “yok mu davet eden vicdanlı birisi” şeklindeki sosyal medya paylaşımlarına her seferinde yanıt vermek zorunda kalan adminler ve diğer Kanada’lı sayfa üyeleri için düzenledik.

Bazılarının düşündüğünün aksine Kanada’ya davet süreci bu kadar kolay işlemiyor. Kanada’ya resmi ve geçerli gidiş yollarına geçmeden önce sosyal medyadan alıntı yaptığımız ve bu konunun geldiği noktayı ti’ye alan tirajı komik bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedik.

Kanada Davet Süreci (hızlandırılmış) 

  • “Bana Davet Gönderin” – yazısı sosyal medyada yanında 2 porsiyon kebap ve bilumum ızgara çeşitlerini içeren resimler ile beraber Kanada Türk Facebook gruplarında paylaşılır 
  • Bunu gören birisi “Aaaaa kebap yapabiliyormuş, hemen davet gönderelim restaurant açarız” diyerek işleme başlar.
  • Kanada hükümetine mektup yazılır ve “aşağıdaki Facebook profiline sahip kişiyi biz ne pahasına olursa olsun istiyoruz”  diye belirtilir.
  • Beyti, Adana Kebap ve Lahmacun ile bilumum tatlı resimleri zarfa kanıt olarak koyulur. 
  • Kanada hükümeti kebap resimlerinin gerçek olup olmadığını test edip onayladıktan sonra hemen gerekli evrakları ve vizeyi halleder.
  • İlgili kişi ertesi gün helikopterle Türkiye’den acil aldırtılıp Kanada’ya getirtilir.
  • Ertesi gün restaurant açılır ve işe başlar.
  • Gelen ustamız hemen PR olur ve 1 hafta sonrada Vatandaşlığı gelir. 
  • Peki neden Kanada hükümeti bu kadar para harcadı, cevabı çok basit: “çünkü o kişi kebap yapabiliyor”
  • Bu sistem bünyesinde Kanada’da yaşayan herkese yıllık olarak 3’ü kebapçı, 2’si kaynakçı, 4’ü emekli ve 1’i RANDOM olmak üzere yıllık 10 davet hakkı verilir.
  • NOT: Pasaport şart değildir, bileti Kanada hükümeti alır.
  • Hoptirininaynom, nay nay ni nay nom!

Kanadaya Nasıl Gidilir?

Yukarıdaki yazı bu durumun geldiği acı noktayı ti’ye alarak anlatsa da bizler size resmi yollardan bahsedelim. Türkiye’den yurtdışına özellikle son 10-15 yıldır büyük bir göç başladı. Kanada’ya gelerek çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak isteyen binlerce insan göçmenlik yollarını araştırmaya başladı. Bu başvuruların çoğunda adaylar yıllardır kurdukları düzenden vazgeçmeyi, işyerlerini kapatmayı, ellerinde avuçlarında ne varsa satıp bu uğurda kullanmayı göze alıyorlar. Peki Kanada’ya turist, öğrenci veya işçi olarak gelmenin ve burada oturum alarak yeni bir hayata başlamanın yolları neler? Kanada’nın çok tercih edilmesi ve her yıl 200 binin üzerinde göçmen almasının nedenleri arasında Kanada’nın kabul ettiği göçmenlere din, dil, ırk ayrımı olmadan barış içinde yaşama olanağı tanıması, ekonomik ve sosyal refah ülkesi olması ve yaygın sosyal güvenlik imkanları sayılabilir.

İşte Kanada’ya gidiş yolları:

Kanada’ya Turist olarak gelmek: Turizm amaçlı yapacağınız bu gezide henüz yola çıkmadan önce turistik vize almanız yeterli olacaktır. Turist vizesi Kanada içerisinde iken herhangi bir çalışma veya okuma iznine dönüştürülemez. Vize durum değişikliği için Türkiye’ye geri dönmeniz ve farklı bir vize türüne başvurmanız gerekmektedir. Birçok göçmenlik firması müşterilerine bunun mümkün olduğunu söylesede yasal olmayan farklı yollar izlendiği için neyazıkki mümkün değildir.

Kanada’ya Göçmenlik Başvurusu ile gelmek: Yaş, eğitim, meslek, tecrübe ve akrabalık gibi kişisel faktörler Kanada göçmenlik başvurusunda oldukça önemli. Göçmenlik değerlendirmesinde 10 farklı kriterden en az 75 puan almanız gerekiyor. Bu değerlendirme hizmeti Kanada’da Bir Türk bünyesindeki konusunda deneyimli ve ICCRC sertifikalı göçmenlik uzmanları tarafından kişiye özel olarak sunulmaktadır. Göçmenlik kategorileri kendi arasında yatırımcı göçmenliği, deneyimli işçi ve vasıflı işçi gibi kendi arasında alt kategorilere ayrılmaktadır. Değerlendirme kriterleri genel olarak şu şekildedir:
• Yaş
• Eğitim
• Meslek eğitimi
• Mesleki tecrübe
• Yabancı dil bilgisi
• Kişisel uyum
• Akrabalık

Kanada’ya İş Teklifi ile Gelmek: Yanlış bilenenin aksine buradan iş teklifi alarak Kanada’ya gelmek ve oturum almak artık kolay bir süreç değildir ve en zorlu ve riskli süreçlerden birisi olarak görülmektedir. Zamanında çok suistimal edilen bu yöntem Kanada devleti tarafından tekrar ele alınmış ve buradaki işverenlerin başka ülkelerden işçi getirebilmesi işlemine birçok detay getirilmiştir. Öncelikle iş teklifi yapacak şirketin küçük şirket değil orta bir şirket olması gerekmekte sonrasında ise bu şirketin aradığı eleman için Kanada’daki resmi iş arama firmalarına ve web sitelerine ilan vermesi gerekmektedir. Firmanın başvuran adaylarla görüşmesi, görüşme ve sonuç kayıtlarını tutarak sonuçları bildirmesi ve ancak aradığı elemanın Kanada’da minumum 6 ay süre ile bulunamadığının kanıtlanması halinde davet yapmasına izin verilmektedir.

Ayrıca; Kanada’ya gitmek için tüm aracı kurumlara güvenmeyiniz. Türkiye’de göçmenlik başvurusu yaptığını iddia ederek başvuru sahiplerini Kanada’ya dil okulu veya turist olarak gönderen birçok firma bulunmaktadır.

Bütün bunlara dayanarak söyleyebiliriz ki Kanada’ya gitmenin en kolay yolu göçmenlik için öğrenci vizesi veya turist olarak turist vizesi alarak geçici süreli gitmektir. Ancak her iki durumda da yeterli nakit ve gayrimenkulü gösterip, Kanada elçiliğini geri döneceğinize inandırmanız gerekiyor. Öğrenci ve iş vizesini 2 ile 4 hafta arasında almak mümkün. Aileye bağlı göçmenlik vizesi alıyorsanız dört ile altı ay, bağımsız göçmen vizesine başvurduysanız sekiz ay hatta kimi zaman 24 aya kadar beklemeniz gerekiyor. Kanada’da eğitim, sağlık gibi sosyal imkanlar çok fazla. Ancak vergiler çok yüksektir.

Kanada’ya yeni Start-Up Programı ile Gelmek:

2015 yılı ortasında yürürlüğe giren ve 2016 ortası itibari ile aktif olarak başvuru almaya başlayan Kanada Start-up programı yatırımcı göçmenliğin farklı bir dalı olarak ele alınabilir. İlk yerleşim masraflarını karşılayacak belirli bir maddi güce sahip olan, yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olan, farklı iş kurma fikirleri olan ve Kanada’da iş kurmak isteyenler artık göçmenlik için beklemek zorunda kalmayacak.

Peki bu program nasıl işliyor? — Kanada hükümetinin belirlediği organizasyonlara farklı bir iş kurma fikri ile başvurup onay alan herkes bu programa başvurabilecek. Designated Organizations adı verilen bu organizasyonlar Start-up programının ilk adımı olarak geçen ve yatırım yapılabilecek olan iş gruplarıdır ve kendi içerisinde Venture ve Angel olarak ikiye ayrılır. Venture organizasyonlar daha büyük kapsamlı iş alanlarını içerirken Angel ise daha düşük yatırımları içermektedir.

Bu organizasyonlar size iş fikriniz için kredi verirler ve yatırımı onaylanmış ve Kanada’ya gelip işini kurmuş olan kişiler bu organizasyonlardan iş açmak için aldıkları krediyi aylık olarak onlara geri öderler. Yani bu programda yatırım için gerekli miktarı siz değil sizi destekleyen organizasyon aylık ödemeli olarak size sağlar. Buraya tıklayarak hükümetin resmi sitesinden Designated Organizations listesini görebilirsiniz. Bir kişi Start-up programına başvurduğunda bu başvuru start-up havuzuna atılıyor ve Designated organizasyonlar bu havuzdan değerlendirmeye alınabilecek ve programa uygun olan başvuruları seçip incelemeye alıyorlar. Tabiki bu başvurunuzun onaylandığı anlamına gelmiyor. İnceleme sırasında başvurunuzun uygulanabilirliği, sağlayacağı istihdam oranı ve diğer yatırım kriterleri tek tek inceleniyor. Her daldaki organizasyonun kendi inceleme ve değerlendirme kriterleri ve inceleme süreçleri mevcut.

Eğer başvurunuz onay alır ve yatırım için uygun bulunursa Kanada Hükümeti tarafından onaylanmış bu organizasyonlar size Letter of Support yani Destek Mektubu gönderiyor. Bu mektubu alan kişiler Kanada hükümeti web sitesi üzerinden direk göçmenlik için başvuru yapabiliyor.

Başvuru Aşamaları

1 – Start-up programı ile Kanada’ya göçmen olarak gelmek isteyenler öncelikle aşağıda web adres linki verilen kurumlardan size uygun olanı seçip organizasyon adına tıklayarak kendi web siteleri üzerinden onlarla iletişime geçmeniz gerekiyor.

[info_message style=”warning”]Lütfen unutmayınız: Kanada Hükümeti web sitesinde belirtilen organizasyonlar haricinde bu işi yaptığını iddia eden kurum veya firmalara güvenmeyiniz. Ayrıca Türkiye’de %80’i sertifikasız ve göçmenlik üzerinde hiç bir eğitim ya da tecrübesi olmayan firmalara kendi adınıza başvuru yaptırmayınız.[/info_message]

2 – Seçtiğiniz ve başvuru yaptığınız organizasyonu kurmak istediğiniz iş alanı için gerekli belgeler, mevcut ise finansal dökümanlar, planlamalar vb ile ikna etmeniz gerekiyor.

3 – Organizasyondan onay ve Destek Mektubunuzu aldıktan sonra aşağıdaki adres üzerinden online olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

ONLINE BAŞVURU

4 – Başvurunuzu yaptıktan sonra aşağıdaki linkten başvuru ve işlem sürelerini takip edebilirsiniz.

SÜREÇ ve BAŞVURU TAKİBİ

Sonuç

Dolayısı ile bütün bunlara dayanarak; eğer iyi ve farklı bir iş kurma planınız varsa ve en önemlisi bu planı etkili bir business plan ve rakamlarla belirtilen organizasyonlara iyi bir şekilde pazarlayabilecekseniz Kanada’ya Göçmen olarak gelebilirsiniz.

Bir çok kişinin “fikir çok da, işte İngilizce sıkıntı” dediğini şimdiden duyar gibiyiz.

Herkese bol şans!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked