Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

COVID-19 AŞISINI GELİŞTİREN TÜRK ÇİFTİN HİKAYESİ

COVID-19 AŞISINI GELİŞTİREN TÜRK ÇİFTİN HİKAYESİ
Uncategorized

Bilim adamları Uğur Şahin ve Özlem Türeci hayatlarını onkoloji ve enfeksiyon hastalıkları alanına adamış ve kanser için kişiye özel immünoterapi tedavilerine öncülük ederek yıllarını geçirmiştir.

Koronavirüs salgınının ortasında, çiftin değiştirilmiş genetik kod alanındaki çığır açan araştırması, onları dünyanın ilk etkili koronavirüs aşısının arkasındaki beyinler olarak halka tanıttı.


55 yaşındaki Şahin ve 53 yaşındaki Tureci, 2008 yılında orta Almanya’nın Mainz kentinde BioNTech’i kurdu. Pazartesi günü şirketin ortağı ABD ilaç devi Pfizer, aday aşının gönüllülerde enfeksiyonu önlemede% 90’dan fazla etkili olduğunu söyledi.

Aşılanan insanlarda bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için haberci RNA veya mRNA adı verilen daha önce hiç onaylanmamış teknolojiyi kullanıyor.
Salı günü muhabirlerle yaptığı telefon görüşmesinde Şahin, haberin önemini anlattı ve dünya için bir umut mesajı gönderdi.
“Bence insanlık için iyi mesaj, COVID-19 enfeksiyonlarının gerçekten bir aşı ile önlenebileceğini artık anlıyoruz” dedi.
Pazartesi günü CNN’e konuşan Pfizer CEO’su Albert Bourla, bunu son 100 yıldaki “en büyük tıbbi ilerleme” olarak nitelendirdi.
Aşı bilim camiası için büyük bir adım olurken, Şahin ve Türeci tıbbi başarılar dünyasının gazileri.
İkisi de eğitimli hekimler olan ikili, kanserle savaşan antikorlar geliştirmek için 2001 yılında önceki şirketleri olan Ganymed Pharmaceuticals’ı kurdu ve sonunda 2016’da 1,4 milyar dolara sattı.

Haftalık Welt am Sonntag gazetesine göre, İcra Kurulu Başkanı Şahin ve Baş Tıp Sorumlusu Türeci Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında yer alıyor. Salı günü, Nasdaq borsasına kayıtlı şirketlerinin piyasa değeri 25,72 milyar dolara çıktı – geçen yıl 4,6 milyar dolardan büyük bir sıçrama.


Ancak çiftin hayırsever ahlakı ve akademiye ve bilime olan uzun süredir devam eden bağlılığı, Covid-19 aşısı üzerindeki çalışmaları onları küresel spot ışığına itse bile onları sağlam tutmuş görünüyor.
Mayıs ayında çift, CNN’e, kendi alanlarında son yirmi yıldır yaptıkları çalışmalar nedeniyle “toplum için bir şeyler sağlamak” zorunda hissettiklerini söyledi.


Şahin, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki İskenderun kentinde doğdu. Reuters’e göre, dört yaşındayken babasının yerel bir Ford fabrikasında çalıştığı Almanya’nın Köln şehrine taşındı.
İkisi de akademik kariyere çıkarken bir Türk hekimin kızı Türeci ile tanıştı.

Reuters’e göre Şahin ve Tureci, çiftin araştırma laboratuvarında düğün günlerine bile başladığını bildiren kanser araştırmasına olan ortak tutkuyla bağ kurdu.


Reuters’ın bildirdiğine göre, Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinde koronavirüs hakkında bilimsel bir makale okuduktan sonra Şahin, anti-kanser mRNA ilaçlarından mRNA bazlı viral aşılara “küçük adım” atıldı.
BioNTech, 500 personelini birkaç potansiyel mRNA bileşeniyle projede çalışması için görevlendirdi ve sonunda Mart ayında Pfizer ile bir ortaklığı kapattı.


Covid-19 aşı yaklaşımları, hücreleri virüs parçalarına benzeyen protein parçaları üretmeleri için kandırmak için genetik materyal olan mRNA’yı kullanıyor. Bağışıklık sistemi bu bitleri tanımayı ve onlara saldırmayı öğrenir ve teoride herhangi bir gerçek enfeksiyona hızlı tepki verir.

Şahin, aralarında Mainz Üniversitesi’nde onkoloji profesörü olan ve yirmi yıldır birlikte çalışan Matthias Theobald’ın da aralarında bulunduğu meslektaşları tarafından “mütevazı ve alçakgönüllü” bir kişi olarak tanımlanıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked