Kanada’ya Göç
Bu yazı dizisinde günlüğümden derlediğim notlarla Türkiye’den Kanada’ya göç araştırmalarım, Kanada’ya göç etme fikrinin nereden çıktığı, Kanada’ya geliş ve yerleşme sürecinde yaşadıklarımı birebir olarak sizlere aktaracağım. Şu anda bu yazıyı okuyorsanız, Kanada’ya göç etmek, aileniz ile beraber yeniden HUZURLU ve gelecek kaygısı olmayan bir hayata başlamak istediğinizi biliyorum. O yüzden size herşeyi en ince detayları ile anlatacağım ve eğer kararlı iseniz Kanada’ya göç ve yerleşme sürecinizde benim yaşadığım yüzlerce sıkıntıyı sizler için en az indirmeye çalışacağım. Kanada’dan Türkiye’ye ziyarete gelen akraba veya arkadaşlarınızın sizlere hiç bahsetmediği bambaşka bir dünya yani onların sahne arkasını anlatacağım. Size çok yabancı gelmeyecek aşağıda yazacaklarım hatta isim veremesemde beni yani bu yazıyı yazan kişiyi yakın hissedeceksiniz kendinize çünkü kendinizden birçok şey bulacaksınız, çünkü hepimizin endişeleri, gelecek kaygıları, hissettikleri, mutsuzluğu ve umutsuzluğu aynı.
Kanada’ya Göç Etmeye Karar Verme Süreci
Benim araştırmam direk Kanada ve Amerika olarak başladı ama yedek kulübesinde de Avusturalya oturuyordu. Kanada bir göçmen ülkesi oluşu ve hem eğitim hem de yaşam kalitesi standartlarında tüm dünyada en çok tercih edilen ve en iyi ülkelerden birisi olduğu için karar vermekte zorlanmadım. Türkiye’den göç etme kararı almamım sebebi ise sizin sebepleriniz ile tamamen aynı.
Türkiye’de yıllardır belki düzelir diye beklediğiniz fakat aksine sürekli kötüye giden durumlar önceleri içinizden bir of çekerek geçiştirsenizde sonrasında sizi ister istemez bir yurtdışında yaşam araştırmasına itiyor. Etraftan özellikle son 10 yılda yurtdışına göç etmiş akraba veya arkadaşları olanların “abi adam tası tarağı topladı çekti gitti şimdi mutlu mesut yaşıyor”, “abi gitmek lazım artık burda durulmaz” tarzı yorumlarını duydukça kendinize buradan artık gitmem lazım diyorsunuz. Sonra ülkede farklı haberler çıkıyor gündem değişiyor ve yaşananlar unutuluyor. Haliyle sizde bir rehavet içine giriyor ve araştırmanıza ara verip hayatınıza hiç birşey olmamış gibi devam ediyorsunuz çünkü doğup büyüdüğünüz yerden aslında hiç gitmek istemiyorsunuz. Aynı sigara tiryakilerinin bırakma sürecinde kendilerine sigara içmek için bahane yarattığı gibi sizde gitmemek için kendinize bahaneler buluyor ya da kendinizi herşey düzelecek diye telkin ediyorsunuz.
Türkiye’de her gün bir olay oluyor, insanlar ölüyor, terör artıyor, asıl suçlular ve bu süreci planlayanlar suçsuzları tutuklatıyor ve sonunda siz bu ülkeden gitmeye karar veriyorsunuz; sonra gündem değişiyor, eve yorgun geliyorsunuz, sevdiğiniz dizinin yeni bölümü yayınlanıyor ve tüm yaşananları unutup gitmekten vazgeçiyorsunuz…
Ertesi hafta hatta belki ertesi gün, gene terör ve bombalama haberlerine uyanıyorsunuz ve kendi geleceğiniz için artık gerçekten gitmeniz gerektiğine karar verip sil baştan araştırmalara tekrar başlıyorsunuz ve bu süreç kimileri için 1 yıl kimileri için 4-5 yıl bu şekilde gidiyor. Bu süreç aslında tam anlamı ile şu şekilde işliyor: Türkiye’de her gün bir olay oluyor, insanlar ölüyor, terör artıyor, asıl suçlular ve bu süreci planlayanlar suçsuzları tutuklatıyor ve sonunda siz bu ülkeden gitmeye karar veriyorsunuz, sonra gündem değişiyor-değiştiriliyor, eve geç saatte ve yorgun geliyorsunuz, sevdiğiniz dizinin yeni bölümü yayınlanıyor ve tüm yaşananları unutup gitmekten vazgeçiyorsunuz… Bu süreç uzadıkça daha da kötü hissediyorsunuz kendinizi çünkü yıllar önce gitmiş olsaydınız şu an çoktan yeni hayatınızda kurulu bir düzeniniz olacaktı diye düşünüyorsunuz. Bekarsanız karar verme ve harekete geçme süreci çok daha hızlıdır fakat bakmanız gereken bir aileniz ve özellikle çocuğunuz varsa her ince ayrıntıyı düşünmek zorunda olduğunuz için geceleri uykusuz geçiriyorsunuz. İşte benimde aynı o dönemlerde hazırladığım ve geceleri beni uyutmayan listemin birebir versiyonu, büyük ihtimal sizleride uyutmayan aşağıdaki bu liste olsa gerek;
Çocukların Eğitimi: Okul ayarlacanacak, okul ve kreş fiyatları araştır. Dil eğitimi alması gerekli mi?
Konaklama: Kanada kiralık ev, ortalama kira fiyatları, ne gerekiyor, bize ev verirler mi, kefil lazım mı? Türkiye’den eşya götürülebiliyor mu?
İş Bulma: Çalışma iznimiz olacak mı? Her ikimizde çalışabilir miyiz? Kanada iş bulma siteleri. Aylık ortalama kazanç. Hangi işleri yapabilirim?
Finans: 1 yıllık gelirsiz gider hesapla. Yanımızda ne kadar nakit götürebiliriz?
Vize: Vize için neler gerekli? Vize başvurusu?
İlerleyen yazılarda da bu listenin Kanada vizesi çıktıktan sonraki uzayan halini sizlerle paylaşacağım. Kimileri bu araştırmalar için direk göçmenlik firmaları ile görüşürken kimileri de google üzerinden yaptığı saatler süren araştırmalar sonucu genel bazı fikirlere varıyor. Ben direk google ile başladım çünkü ülkemizde insanların son umutlarından bile fayda sağlamaya çalışan birçok göçmenlik firması mevcut. Göçmenlik firmalarını kötülemiyorum işini gerçekten profesyonel olarak yapanlar mevcut fakat ülkemizde konsolosluğun web sitesinden aldığı bilgilerle vize dosyası hazırlayabildiği için kendisini göçmenlik uzmanı olarak tanıtan birçok firma veya şahıs var. Ben google ile başladım fakat son aşamalarda bir göçmenlik firması ile çalıştım tabiki çalıştığım firmayı uzun uzun araştırdıktan sonra. Size tavsiyem çalıştığınız göçmenlik firmasındaki danışmanların Kanada’dan ICCRC lisansları olmasına dikkat etmenizdir.
Başlangıç aşamasında kafanızdaki birçok sorunun cevabını internet üzerinden bulabilirsiniz. Hatta biraz ingilizceniz varsa Kanada hükümetinin resmi web sitesi olan cic.gc.ca üzerinden göçmenlik kriterleri ve uygunluk testini bile yapabilir, vize için hazırlamanız gereken dosyaları hem bu siteden hem de Kanada konsolosluğu resmi web sitesinden bulabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda sizlere başvuru ve vize sürecim ile genelde Kanada’ya nasıl geliriz diye sorduğunuzda sizlere “gelemezsiniz” diyen Kanada’lı arkadaş veya akrabalarınızın bilmediği Kanada göçmenlik seçeneklerinden bahsedeceğim.