Kanada Vize Başvuru Süreci
Kanada’ya göç hikayemin bu 2. bölümünde sizlere Kanada vize sürecimden bahsedeceğim. 1. bölümde de yazdığım gibi Kanada’ya gelme kararı ve Kanada’ya geliş yolları ile ilgili araştırmalarımın tamamını kendim yapmış olsamda vize aşamasında bir göçmenlik firması ile çalıştım. Hatta bu süreçte bir çok göçmenlik firması ile görüştüm ve gerçekten halen 4-5 yıl önceki bilgileri ile hareket ettiklerini ve kendi yaptığım araştırmalardan öğrendiklerimin bile onların bildiklerinden daha güncel olduğunun farkına vardım.
İngilizcem süper olmadığı için google çeviri hizmetini kullandım ve bazı yerlerde ise sözlükler devreye girdi. Her ikiside Kanada hükümetinin resmi web sitesini incelerken bana çok yardımcı oldu. Google çeviri hizmeti her ne kadar düzgün çalışmasada parçaları bir puzzle gibi birleştirerek bir sonuca varabiliyorsunuz. En önemli nokta ise Kanada Hükümetinin resmi web sitesinin (http://www.cic.gc.ca/) sürekli güncel olması yani sağdan soldan duyma ve eski bilgilerle hareket etmek zorunda kalmayacak olmanız.
Örneğin buraya tıklayarak göçmenlik başvurusu yapabilmek için uygun olup olmadığınızı soruları yanıtlayarak öğrenebilirsiniz. Yanıtlarken bir sayfada da sözlüğü açık tutmanız faydalı olacaktır.
Gelelim Kanada vize sürecine. Türkiye’deki Kanada konsolosluğu daha önce yaşanan şarbonlu mektup olaylarından sonra artık kişisel başvuru kabul etmediğinden sadece vize işlemlerini resmi ve kayıtlı olarak yapan firmalardan kabul etmektedir. Yani vize dosyanız tamam olsa bile kendiniz postalayamaz ya da elden bırakamazsınız. Mutlaka bir vize danışmanlık firması aracılığı ile bunu yapmanız istenir.
Ben Kanada’da göçmen olmanın farklı yollarından birisi olan Kanada’da eğitim yolu ile göçmenliği seçtim. Bu seçenekte Kanada’da minumum 2 yıllık bir üniversite veya kolej okumanız gerekiyor. Eğitiminiz süresince haftada 20 saat çalışma hakkınız oluyor. Tabiki öğrenciler genelde nakit olarak çalıştığı için bu rakamı pek umursayan olmuyor. Genede çok riskli bir adım çünkü yasalara karşı gelerek haftada 20 saati geçerek çalıştığınız bir şekilde ortaya çıkarsa daha yolun başında Kanada’da elveda diyebilirsiniz.
Eğitiminiz süresince çalışarak kendinizi finanse edebilirsiniz fakat 20 saat gerçektende yeterli değil. Kanada’da asgari saat başı ödemenin 11.75$ olduğu düşünülürse haftada 20 saat çalışarak sadece 235$ kazanabilirsiniz ki bu da ayda 940$ eder. Bu rakam paylaşımlı bir evde bile kalsanız kira + yol paranıza bile zor yetecektir. Bu konulardan ilerleyen yazılarımda zaten bahsedeceğiz.
Kanada’ya geldiniz ve bir üniversite ya da kolejde 2 yıllık herhangi bir eğitim aldınız. Eğitiminiz bittiğinde ise devlet size 2 yıllık saat kısıtlaması olmayan open-work-permit veriyor. Yani istediğiniz sektörde istediğiniz kadar çalışabilirsiniz. Bu süreçte veya bu sürecin sonunda da Kanada’ya resmi olarak göçmenlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu yolun avantajı ise eğitim ve sonraki çalışma sürecinizde hem Kanada’da okumuş oluyor hem de Kanada’da iş tecrübesi kazanmış oluyorsunuz.
Eğer yukarıda verdiğim örnek linkte kendinizi göçmenlik için uygun olup olmadığınıza dair test etti iseniz bu soruların orada yer aldığını yani Kanada deneyiminizin olup olmadığı sorulur. En garanti yollardan birisi eğitim yolu ile Kanada’ya gelmek diyebilirim. Türkiye’den göçmenliğe direk başvurduğunuzda uygun olsanız bile göçmen havuzuna atılıp orada yıllarca bekleyebilirsiniz.
Eğer bekleme havuzunda sizinle aynı okulu okulu okumuş, aynı yaşta ve aynı yeterliliğe sahip birisi varsa ve bu kişi size nazaran 1 dil daha fazla biliyorsa öncelik ona verilecektir. Bu sadece bir örnektir. Başka bir deyişle 2 tane makine mühendisinden birisinin İngilizcesi iyi birisinin ise İngilizcesi orta fakat iş tecrübesi çoksa öncelik iş tecrübesi olana verilecektir. Havuzun sürekli güncellendiği ve yeni adaylar eklendiği varsayılırsa bekleme süreniz uzayabilir. Tam tersi çok kısa zamanda da onay alabilirsiniz fakat bana göre bu biraz riskli bir durumdu.
Özellikle artık bir an önce Kanada’ya gelmek isteyen birisi için biraz huzursuz ve sinir bozucu bir süreç olabilir. Kanada’da bir Türk web sitesinde diğer göçmenlik yolları zaten yetkililer tarafından anlatılmış olduğu için o konulara hiç girmiyorum. Yeri gelmişken yazılarımı yayınladığı için kanadadabirturk.com web sitesine de sonsuz teşekkürler. Kendileri aynı zamanda karar verme sürecimde en çok ziyaret edip bilgi aldığım sitelerden birisi olmuştur.
Kanada Vize Başvurusu
Sonuçta Kanada vize başvuru sürecinde hem göçmenlik hem de yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan bir firma ile işlemlerimi yürüttüm ve vize dosyamı onlar hazırlayıp başvurumu yaptılar. Tabiki bunun öncesinde eğitim alacağım okulla yazışıldı ve ön kayıt işlemleri halledildi. Okulların çoğunda eğitim göreceğiniz ana dala başlamadan katılabileceğiniz İngilizce sınıfları bulunuyor. Her ne kadar İngilizcenize güveniyorsanızda İngilizce yani ESL sınıfında okumak hem okuyacağınız kampüse ve eğitim sistemine alışmak hem de Okuma ve Anlama açısından daha yeterli bir hale gelmenize yardımcı oluyor.
Sonuçta Kanada’da ESL ve sonrasında okuyacağım 2 yıllık bölüm ile ilgili kayıt belgelerim okuldan geldi. Bu belgeler ile vize için Kanada konsolosluğu tarafından istenilen belgeleri toplayarak danışmanlık firması aracılığı ile vize başvurumu yaptım ve 1 hafta sonra vize onayımın gelmesi ile Kanada macerası başlamış oldu. Bu maceranın diğer detaylarına Şubat 2017’de yayınlanacak 3. yazımdan ulaşabilirsiniz
1.yazı için lütfen buraya tıklayınız